Referencias

Les 24.000 dones de Ramon Usó


Per a un fotògraf, el cos humà es constitueix en un escenari natural. El cos femení, específicament, és el centre d’aquest privilegi. La llum podrà passejar-se a voluntat –a voluntat del fotògraf- per les seues anfractuositats, les seues turgències, els seus relleus incitadors. La llum és la matèria primera de la fotografia, com la fusta a cal fuster, com el ferro a cal ferrer.
Ramon Usó és un delicat escultor de llum. No serà cap exageració definir-lo com el millor fotògraf que tenim ara mateix a Borriana. Quan agafa la càmera i arbora l’escenografia que ha imaginat, el resultat sempre és de nota. Ara de nou, amb l’exposició 24 dones, explora un dels seus universos preferits, el del vessant femení del món. Són 24 dones (número simbòlic, el doble dels 12 apòstols, que per cert eren tots hòmens) però podrien ser-ne 24.000. La dona infinita, inacabable, és la que es manifesta ací: sensual o vergonyosa, infantil o madura, fatal o confiada, tendra o inabastable. I en el súmmum, com una càrrega biològica que afig però no lleva, la dona embarassada, la superdona capaç d’infantar i perpetuar el cicle de la vida.
Totes aquestes dones estan fetes de llum. Com la fusta a cal fuster, com el ferro a cal ferrer, Ramon Usó utilitza la llum per a crear universos de fantasia muntada sobre foam, termosegellada i firmada. No ens podem perdre aquesta visió d’un home sobre les dones. Diuen que elles estan regides per la lluna i s’estimen la nit. Però el fotògraf, voyeur professional, les ha positivades per a tots nosaltres. Obrim bé els ulls.

Joan Garí

_____________

 

‘24 dones’: un homenatge de Ramon Usó al gènere femení

 

Un particular agraïment a les dones que han col•laborat en la carrera profesional de Ramon Usó Guerola i un homenatge global al gènere femení (mares, germanes, parelles) és l’objectiu buscat per aquest fotògraf borrianenc que hui, a les 18:30, vorà inaugurada al Centre Municipal de Cultura de Borriana l’exposició anomenada ’24 dones’.
“Mai serà prou tot el que puguem fer, com a hòmens, per elles, les autèntiques
ames de la vida”, comenta Ramon.
Des d’agost de 2010 fins gener de 2011, Vint-i-quatre dones han passat per davant de l’objectiu de la càmera de Ramon. Totes ells amb el blanc –“la puresa tantes vegades qüestionada de la dona”- com a únic color, més algun afegit en roig “la passió i la vida reflectida en la sang que cada dona li dóna als seus infants”.
A les imatges exposades es podrà veure algun rostre conegut, com el de Patrizia, del grup musical Lula, i d’altres que abans eren desconegudes per a Ramon, sense oblidar “dones que ja posaren per a mi fa més de 15 anys”.

 

Manuel Bosch